Over BPD

Een fijn thuis voor iedereen. Dát is wat we belangrijk vinden en waar we ons voor inzetten bij BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Als gebiedsontwikkelaar realiseren we al 75 jaar woningen en woonomgevingen in Nederland en Duitsland. Duurzame, betaalbare nieuwbouwwoningen, die bereikbaar zijn voor iedereen. Ook voor de generaties van de toekomst.

image alt

Bereikbaar en betaalbaar

Sinds de oprichting in 1946, toen onder de naam van Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 365.000 woningen mogelijk gemaakt. Maar we ontwikkelen meer dan woningen alleen. Of je je ergens thuis voelt, wordt namelijk niet alleen bepaald door de woning, maar in belangrijke mate ook door de leefomgeving. BPD ontwikkelt gebieden en wijken waarin mensen plezierig kunnen wonen, werken en ontspannen. Een leefomgeving die goed bereikbaar is per fiets, auto en/of openbaar vervoer en met energiezuinige, betaalbare woningen. Want als BPD vinden we dat iedereen met zijn of haar budget een passende woning moet kunnen vinden, in een fijne omgeving. Het is onze missie – en maatschappelijke verantwoordelijkheid – om de woningmarkt bereikbaar én betaalbaar te maken voor iedereen.

Gezond en prettig wonen

Iedereen verdient een fijn thuis! Naast bereikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, vinden we bij BPD een duurzame leefomgeving heel belangrijk. In onze ogen is dat een plek waar mensen gezond en prettig kunnen wonen en leven. Gezondheid en sociale verbinding zijn belangrijke kernwaarden. In onze wijken en gebieden kunnen mensen elkaar ontmoeten, kunnen kinderen veilig spelen en naar school, kunnen mensen hun hobby uitoefenen en kunnen ouderen of zieken zorg krijgen in hun woonomgeving. En iedereen kan genieten van een groene, gezonde en waterrijke omgeving met een rijke flora en fauna. Een comfortabele, duurzame leefomgeving is bovendien bestand tegen klimaatverandering. De leefomgevingen die wij ontwikkelen, versterken de biodiversiteit, beschikken over een duurzaam energiesysteem en zijn gericht op slimme, duurzame mobiliteit. Kortom: leefomgevingen die uitnodigen om duurzaam en gezond samen te leven.

image alt

Duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst

De invulling van onze duurzame gebiedsontwikkeling kan van gebied tot gebied verschillen. Denk aan groen in de wijk om waterberging én recreatie mogelijk te maken. Alle mogelijkheden om te verduurzamen, beoordelen wij in relatie tot elkaar. Maar 1 ding staat vast; onze leefomgevingen zijn gezond én toekomstbestendig. Want in 2050 vervalt de gasaansluiting voor heel Nederland. Daarom ontwikkelen we nu al gasloze woningen, die ook nog eens beschikken over de nieuwste installaties als het gaat om het verwarmen van je woning en het opwekken van elektriciteit. Zoals zonnepanelen, vloerverwarming, luchtwarmtepompen, HR++ glas en isolatie van muren, gevels en daken. Je bent dus niet alleen voorbereid op de toekomst zonder aardgas, maar bespaart óók op je maandelijks energielasten. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een nieuwbouwwoning van BPD!

De toewijzing

Wij streven er natuurlijk naar zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. Bij het toewijzingsproces volgen wij stapsgewijs een aantal opeenvolgende criteria. Dit gaat als volgt:

  1. Aantal kandidaten per bouwnummer
    Is er maar één kandidaat die een 1e voorkeur heeft doorgegeven voor een bepaald bouwnummer? Dan wordt de woning aan deze persoon toegewezen. Zijn er meer kandidaten met een 1e voorkeur voor een bouwnummer? Dan volgt een 2e beoordeling.

  2. Aanmeldduur
    Het moment waarop je je als belangstellende hebt ingeschreven voor de betreffende deelfase die in verkoop gaat, bepaalt de aanmeldduur. Als er één kandidaat met de langste aanmeldduur in dagen is, dan wordt de woning toegewezen aan deze persoon. Zijn er meerdere kandidaten met een 1e voorkeur voor een bepaald bouwnummer en is de aanmeldduur in dagen gelijk? Dan volgt een 3e beoordeling: de financiële check.

  3. Financiële check
    Wanneer er één kandidaat met de langste aanmeldduur en een financiële check is, dan wordt het bouwnummer toegewezen aan deze persoon. Zijn er meerdere kandidaten met dezelfde 1e voorkeur, dezelfde aanmeldduur in dagen en een financiële check? Dan volgt een 4e beoordeling.

    Let erop dat erin staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste woning kunt lenen of (deels) met eigen middelen betaalt. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing vernietigen wij deze informatie.

  4. Tijdstip van aanmelden
    Het tijdstip van aanmelden is de laatste beoordeling en wordt toegepast als het bouwnummer op basis van de eerste 3 beoordelingen niet kan worden toegewezen. De woning wordt uiteindelijk toegewezen aan de kandidaat die zich het vroegst op de dag heeft aangemeld. Let op: dit gaat dus om de aanmelding voor de betreffende (deel)fase die in verkoop gaat.

Soms zijn er nog woningen vrij nadat we alle 1e voorkeuren van kandidaten hebben bekeken. In dat geval lopen we weer stapsgewijs langs bovenstaande criteria, te beginnen met de 2e voorkeur, daarna de 3e voorkeur, enzovoort.

Wij streven naar een optimale bezetting van alle bouwnummers. Dat betekent ook dat als jij de enige bent met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer, je dit bouwnummer automatisch krijgt toegewezen. Ook als dit niet jouw 1e voorkeur is. Heb je een financiële check gedaan? Dan gaat dit niet op en wijzen we een woning altijd toe op basis van bovenstaande criteria.

Is het toewijzingsproces je nog niet helemaal duidelijk. Bekijk dan onderstaande video. Hierin leggen we je stap voor stap uit hoe het proces precies in zijn werk gaat.