Eerste boom Vlietvoorde geplant!

26 mei '23

Vlietvoorde wordt zeker geen standaard nieuwbouwwijk, allereerst om de bijzondere locatie. De wijk komt namelijk in de Duivenvoorde-corridor die deels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Daarnaast zijn de woningen straks ‘te gast’ in het landschap. De locatie is nu nog een weiland, maar er wordt een heus bos aangelegd op de plek waar later de woningen tussen worden gebouwd. Op 16 mei is door het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg de eerste boom de grond in gegaan. Een prachtige mijlpaal.

image alt

Verscheidenheid aan mensen, dieren én planten

Tussen de Vliet en Veursestraatweg wordt het huidige landschap getransformeerd tot een woongebied met 4 verschillende ecologische wijken met ieder zijn eigen karakter én kwaliteit. Wonen in het bos, Wonen op het landgoed, Wonen aan het water en Wonen tussen het riet. De onderlinge verschillen creëren een verscheidenheid aan toekomstige bewoners, dieren én planten.


In totaal komen er verspreid over de 4 wijken in Vlietvoorde ongeveer 135 energieneutrale woningen, geïntegreerd in de natuur. Natuurinclusief en klimaatadaptief.

image alt

Een tuin die nooit lijkt te eindigen

Om ervoor te zorgen dat er binnen korte tijd een bos verrijst uit het weiland, worden veel grotere bomen geplant dan gewoonlijk het geval is. Deze bomen hebben dan nog zo'n 2,5 jaar de tijd om te groeien, voordat de eerste woning wordt opgeleverd. Het landschap is leidend in alles. In deelgebied Bos heeft iedere woning een groot privéterras, maar de grond eromheen is collectief. Een VvE beheert en onderhoudt dit terrein. Door de natuur de natuur te laten, heeft iedereen straks een tuin die nooit lijkt te eindigen.


In het gebied worden tevens openbare wandel- en fietspaden aangelegd, waarmee Vlietvoorde straks een aanwinst is voor Leidschendam als woon- én recreatiegebied.

Hoe ziet de planning eruit?

We zitten met de ontwikkeling van Vlietvoorde momenteel nog in de ontwerpfase. We streven ernaar eind 2023 met de eerste woningen in verkoop te gaan. We verwachten dan in het najaar van 2024 met de bouw te kunnen starten, zodat in 2025 de eerste woningen opgeleverd kunnen worden.

Wil jij niets missen van alle ontwikkelingen richting de start verkoop? Laat dan onderaan deze pagina je gegevens achter, zodat wij je via onze digitale nieuwsbrief op de hoogte kunnen houden.

Kwaliteit gewaarborgd

De gemeente en BPD zien Vlietvoorde als een nieuwbouwplan van hoge kwaliteit en hebben daar dan ook partijen voor aangehaakt die deze kwaliteit kunnen waarborgen. We stellen ze graag even kort aan je voor. Allereerst maakt MIX Architectuur het ontwerp voor Wonen in het Bos. De woningen in deelgebied Wonen aan het Water worden ontworpen door Architectuur Maken. En tot slot nemen Hosper en Stijlgroep het landschap voor hun rekening.