Een samenleving in balans met het landschap

Vlietvoorde dankt haar naam aan de doorwaadbare plaats (‘voorde’) aan de rivier de Vliet. De eerste sporen van de mens in Vlietvoorde zijn afkomstig uit de Jonge Steentijd (3400 - 2500 v. C.). Ook toen leefde de mens in goede harmonie met het landschap. Hij maakte zonder veel aanpassingen gebruik van de kwaliteiten die het gebied van nature bezat. 

Kanaal van Corbulo

De eerste grootschalige menselijke ingrepen stammen uit de eerste eeuwen na Christus. Zoals een kaarsrechte, gegraven watergang, vermoedelijk het Kanaal van Corbulo. In opdracht van de gelijknamige Romeinse generaal werd dit kanaal van meer dan 30 kilometer gegraven om de Maas en de Rijn met elkaar te verbinden. 

Buitenplaats Oostbos

In de 17de eeuw werd het gebied tussen Leidschendam en Voorburg herontdekt. De rijken lieten buitenplaats Oostbos bouwen om buiten de stad te kunnen verblijven. De funderingsresten van het woonhuis, de stallen en de orangerie zijn bewaard gebleven. Ook de vijver en de tuinen zijn in de ondergrond opgeslagen. 

Het nieuwe Vlietvoorde

Op Vlietvoorde zijn het kanaal van Corbulo en buitenplaats Oostbos weer blootgelegd. Zij maken deel uit van het ruimtelijke raamwerk voor het vernieuwde landschap. Nu wordt het gebied klaargemaakt voor een nieuwe gemeenschap, waarin de bewoners samen richting geven aan het unieke landschap, dat ze met elkaar delen en onderhouden. Een duurzame leefomgeving, waarin de balans en harmonie tussen mens en natuur in evenwicht zijn met elkaar en waarbij de bewoners te gast zijn in het landschap. 

Nieuwe buitenplaats

De rijke geschiedenis van Vlietvoorde krijgt ook in de toekomst een plek. Buitenplaats Oostbos komt terug op het landgoed als het pronkstuk van Vlietvoorde, maar op een andere locatie: waar vroeger de orangerie was. Het nieuwe gebouw is via een as denkbeeldig verbonden met de oorspronkelijke buitenplaats. De contouren van de ondergrondse vondsten komen terug in de inrichting van het landgoed. 

Vogelvlucht Vlietvoorde