Visie

Het wonen is te gast in het landschap. In onze visie voor Vlietvoorde staat de natuur- en landschapsbeleving voorop. Wonen in Vlietvoorde betekent…

Ruimte voor het landschap

Met de komst van Vlietvoorde keert ook de tijd van landgoederen en buitenplaatsen terug, met de allure van weleer. Het groene, open landschap fungeert als basis voor de ontwikkeling van een eigentijds, onderscheidend woonmilieu. Wie in Vlietvoorde woont, woont in een duurzame samenleving. De bewoners en gebruikers delen het landschap met elkaar en dragen er verantwoordelijkheid voor.

image alt

Het landschap vrijgegeven

In het gebied van Vlietvoorde wisselen water en groen, open en gesloten elkaar af. Bijzonder is dat het landschap weer vrijgegeven wordt aan de invloed van de natuur. Net als vroeger neemt de Vliet bezit van de lager gelegen veengronden, die daarmee deels onder water komen te staan. Aan weerszijden van het landgoed ontstaan zo twee duidelijk herkenbare landschapstypen: op de zandgronden een lommerrijk gebied, Bos (noord), en op het waterrijke veen de gebieden Kreek (oost) en Plas (zuid).

image alt

Het landgoed als gemeenschappelijke deler

Het landgoed wordt opnieuw een centrale plek in Vlietvoorde. Hier komen bezoekers en bewoners samen om elkaar te ontmoeten en te genieten. Het landgoed geeft allure en identiteit aan het openbare landschap en vertelt het verhaal van Vlietvoorde: verleden, heden en toekomst. Met zichtlijnen, doorzichten en paden worden landgoed en woonbuurten met elkaar in verbinding gesteld.

image alt

Wonen als gast in het landschap

In Vlietvoorde woon je in een landschappelijk milieu en deel je de leefomgeving met de andere bewoners. Het landschap dringt door tot in de woongebieden en bepaalt de identiteit van het woonmilieu. De woningen zijn te gast in het landschap en maken er onderdeel van uit. Vanuit je woning heb je optimaal zicht op het landschap en op de omgeving, die grotendeels autoluw en autovrij is. Parkeren gebeurt in of onder de woningen. Ieder woongebied heeft haar eigen architectuur en identiteit, die aansluiten bij de omgeving. Alle woningen zijn zeer energiezuinig met een EPC van 0 of minder. Ze zijn zeer goed geïsoleerd, gasloos en hebben een gezond binnenklimaat. In de huizen is een natuurlijke aanvoer van verse en schone lucht en veel daglicht.

Welke wijken komen hier? Lees verder over de deelgebieden
Benieuwd naar de historie? De geschiedenis van Vlietvoorde