Logo Logo

De wijken in Vlietvoorde

Wonen in Vlietvoorde doe je in buurtschappen: kleine gemeenschappen, waar iedereen elkaar kent en samen verantwoordelijkheid neemt voor de omgeving. Dit komt tot uitdrukking in de manier waarop de woningen onderdeel uitmaken van het landschap. Vlietvoorde bestaat uit drie deelgebieden: Bos, Kreek en Plas.

Bos

In het schaduwrijke landschap in het noordelijke deel van Vlietvoorde kronkelt vanaf de weg een pad door het bos. Er staan voornamelijk twee- en driespanners tussen de bomen, steeds weer anders ten opzichte van elkaar in de glooiingen van het landschap. De woningen in het Bos staan ongeveer tweeënhalve meter boven maaiveldniveau van het pad. Onder de woningen is ruimte om twee auto’s te parkeren, maar die zie je niet staan vanaf het bospad. Vanuit de woningen heb je een vrij uitzicht over de bomen. De boswoningen hebben een karakteristiek, eigentijds uiterlijk, dat door hun donkere, houten buitenkant naadloos aansluit op het omliggende boslandschap. Een serre, terrassen en erkers zorgen voor vrijheid, licht en ruimte en geven de boswoningen hun eigen, specifieke karakter.

Kreek

Het oostelijke deel van Vlietvoorde bestaat uit een waterrijk landschap: landtongen met brede rietkragen langs flauwe hellingen. Beeldbepalend bij de woningen in de Kreek zijn de horizontale lijnen, die de weidsheid van het landschap benadrukken. Op de dijk, ten zuiden van Landgoed Oostbos, komen geschakelde woningen te staan. Vanuit daar heb je directe toegang tot een parkeerruimte onderaan de dijk. Bewoners krijgen een eigen buitenruimte, gericht op zowel het landgoed als het water. De andere kreekwoningen zijn bereikbaar via smalle doorgangen in de dijk. De vrijstaande- en geschakelde woningen liggen aan de landtongen, met hun besloten kant naar het land. Richting het water heeft de gevel aan drie zijden een open karakter: veel glas en doorlopende terrassen, waarbij het hoge riet privacy biedt. De ideale locatie voor een sloep aan huis. Deze woningen hebben een ruime woonkamer, al dan niet met woonkeuken en een groot eetgedeelte. Je auto parkeren kan onder of in het gebouw, waar ook ruimte is voor een grote berging. 

Plas

Het zuidelijkste gebied in Vlietvoorde is Plas, waar ook een openbare aanlegplaats met boothuis is, een waterzuiveringskas met theeschenkerij en, op de kop bij de Vliet, een grote verblijfruimte aan het water. De woningen in de wijk Plas zijn zoveel mogelijk aan het oog onttrokken; ze liggen verscholen achter het kanaal en de dijk. Je kunt er komen via lange steigers vanaf het land, ook met de auto. Onder de dijk is een garage. De woningen zijn langwerpig en transparant en hebben een nautische uitstraling met lichte kleuren, gladde oppervlakten en een horizontale opbouw. Rond de steigerwoningen ligt een houten rondgang aan het water. De woningen hebben een riante buitenruimte, die je kunt gebruiken als zonneterras en als aanlegplaats voor een sloep. Dit terras grenst aan de woonruimte en wordt bij mooi weer naadloos onderdeel van je woonruimte. Met de open indeling van de woningen kun je alle kanten op: een vide boven de woonkamer, whirlpool op het dakterras, een hangmat op het terras: het kan allemaal. De geschakelde dijkwoningen vormen samen één ‘boothuis’. Ze kijken vrij uit over het water en hebben een terras aan het water. Op de eerste verdieping sluiten de woningen aan op het groene dijklandschap van de gemeenschappelijke garage. Daar ligt ook de toegang naar de woningen.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?