De wijken in Vlietvoorde

Wonen in Vlietvoorde doe je in buurtschappen: kleine gemeenschappen, waar iedereen elkaar kent en samen verantwoordelijkheid neemt voor de omgeving. Dit komt tot uitdrukking in de manier waarop de woningen onderdeel uitmaken van het landschap. Vlietvoorde bestaat uit 3 deelgebieden: Bos, Kreek en Plas.

image alt

Bos

In het schaduwrijke landschap in het noordelijke deel van Vlietvoorde kronkelt vanaf de weg een pad door het bos. Er staan voornamelijk 2- en 3-kappers tussen de bomen, steeds weer anders ten opzichte van elkaar in de glooiingen van het landschap. De woningen in het Bos staan ongeveer 2,5 meter boven maaiveldniveau van het pad. Onder de woningen is ruimte om 2 auto’s te parkeren, waardoor ze geen onderdeel zijn van het straatbeeld. Vanuit de woningen heb je een vrij uitzicht op de bomen. De boswoningen hebben een karakteristiek, eigentijds uiterlijk, dat door hun donkere, houten buitenkant naadloos aansluit op het omliggende boslandschap. Een serre, terrassen en erkers zorgen voor vrijheid, licht en ruimte en geven de boswoningen hun eigen, specifieke karakter.

image alt

Kreek

Het oostelijke deel van Vlietvoorde bestaat uit een waterrijk landschap: landtongen met brede rietkragen langs flauwe hellingen. Beeldbepalend bij de woningen in de Kreek zijn de horizontale lijnen, die de weidsheid van het landschap benadrukken. Op de dijk, ten zuiden van Landgoed Oostbos, komen geschakelde woningen te staan. Vanuit daar heb je directe toegang tot een parkeerruimte in de dijk. De woningen krijgen een eigen buitenruimte, gericht op zowel het landgoed als het water. De andere kreekwoningen zijn bereikbaar via smalle doorgangen in de dijk. De vrijstaande- en geschakelde woningen liggen aan de landtongen, met hun besloten kant naar het land. Richting het water heeft de gevel aan 3 zijden een open karakter: veel glas en doorlopende terrassen, waarbij het hoge riet privacy biedt. De ideale locatie voor een sloep aan huis. Deze woningen hebben een ruime woonkamer, al dan niet met woonkeuken en een groot eetgedeelte. Je auto parkeren kan onder of in het gebouw, waar ook ruimte is voor een grote berging. 

image alt

Plas

In deelgebied Plas liggen de woningen achter een dijk waar je tevens je auto parkeert. Vervolgens loop je via de steiger naar je waterwoning. De transparante, nautische woningen hebben een riante buitenruimte waar je heerlijk kunt zonnen en een sloep aan kunt leggen. Met de indeling van de woningen kun je alle kanten op: een woonkamer met vide, een whirlpool op het dakterras, et cetera...

Ook is er een aantal geschakelde dijkwoningen die samen 1 'boothuis' vormen. Alle woningen hebben vrij uitzicht en een terras aan het water. Op de 1e verdieping sluiten de woningen aan op het groene dijklandschap waaronder de gemeenschappelijke garage zich bevindt.

Wat betekent wonen in Vlietvoorde? Lees meer over de visie
Wanneer kan ik hier wonen? Bekijk de planning